Close

21. mai 2019

«En racer på puslespill!» Intervju med Jan Erik Ødegården

Vi har fått intervjuet Jan Erik Ødegården, først litt fakta:

53 år, bosatt på Elverum, kjæreste med Anita, er i jobb

Jan Erik Ødegården, her på Hurdal Syn og Mestringssenter. Foto: Kjell Arne Høviskeland

 

«Når fikk du påvist syndromet?»

–  En lærer skjønte at det var noe galt med synet mitt da jeg gikk det siste året på barneskolen, jeg var vel i 10-årsalderen. Ruth Riise konkluderte at jeg hadde BBS, etter en kontroll. Jeg ble ikke født med 12 fingrer og 12 tær som mange andre med BBS, jeg hadde kun et ekstra ledd på lilletåa på høyre fot.

 

«Hvordan fungerer hverdagen din generelt?»

–  Jeg synes hverdagen fungerer ganske bra idag. Har en assistent daglig og så jobber jeg 3 ganger hver uke. Jobber 2 timer hver mandag og fredag og 4 timer torsdagen. Jobben er å sette på refleksteip på bambusstikker som brukes langs veien som brøytestikker om vinteren. Det er 100 bambusstikker i hver bunt, og på torsdager klarer jeg å ferdigstille 5 bunter, mens jeg klarer 3 bunter de øvrige dagene. Denne jobben har jeg hatt siden 2010.

 

«Er du engasjert i en forening i form av et styreverv e.l.?»

–  Nei, er ikke med i et styre idag. Men jeg er åpen for å tiltre et styre hvis det er noe jeg kan bidra der med.

 

«Er det visse arrangementer du ser på som høydepunkter hvert år?»

–  Jeg synes alle arrangementene er like store høydepunkter i FBBS.

 

«Hvordan føler du at venner og familie takler ditt syndrom?»

–  Jeg synes de takler det veldig bra. Har en søster som er 16 år eldre enn meg selv. Hun har 2 jenter hvorav den ene har 4 gutter mens den andre har 2 gutter og 1 jente. Den ene gutten til hun med 4 barn, jobber som assistent hos meg 2 ganger i måneden.

 

«Har du en hobby?»

–  Jeg pusler med puslespill noe jeg har gjort siden jeg var 6-7 år gammel. Det minste var vel 500 brikker, mens det største var på 2000 brikker. Har ikke peiling på hvor mange puslespill det har blitt totalt, men det kan være opptil mellom 200-300 stykker. Jeg sorterer ut mørke brikker for seg og lyse brikker for seg, og kjenner på hvordan hver enkelt er formet. Ikke ser jeg bildet heller, så det er jo mange som ikke skjønner hvordan jeg får dette til. Men jeg har et eget system på dette. Jeg bruker ca en måned på et puslespill.

Jeg har et puslespill på 12000 brikker, men da må jeg utvide leiligheten min hvis jeg skal få plass til å legge dette sammen, sier Jan Erik og ler. Ellers går det i mye PC-bruk, surfer og leser nyheter.

Jan Erik er nettopp ferdig med et puslespill på 1500 brikker. Kjæresten i bakgrunnen. Foto: Privat.

«Hva gjør deg glad?»

–  Kjæresten min gjør meg glad, sier Jan Erik med et smil rundt munnen. Å drive med puslespill og høre på musikk gjør meg også glad. Oppleve nye ting.

 

«Hva gjør deg trist?»

–  Er sjelden trist, men å møte motgang eller dødsfall gjør meg trist.

 

«Hva gjør deg sint?»

–  Aldri vært sint! Jeg spør Jan Erik igjen, men får det samme svaret: Aldri vært sint!

 

«Hva provoserer deg som menneske?»

–  Urettferdighet!

 

«Har du en drøm?»

–  Å reise til et nytt sted for å oppleve ny kultur og matretter.

 

«Har du et forbilde?»

–  Her står Jan Erik bom fast. Jeg kommer ikke på noen som jeg ser opp til som et forbilde, og etter en stund må han gi opp. Ingen forslag kommer frem.

Jan Erik liker også godt å sykle ute på tandemsykkel. Foto: Privat

 

«Noe du brenner for?»

–  Også her tenker Jan Erik veldig mye, men kommer ikke på noe som han brenner for.

 

«Hvilken type musikk liker du, gruppe eller sanger?»

–  Danseband og country-musikk, kommer det raskt fra Jan Erik. Gammel-country der Jim Reeves er en av mine favoritter. Liker norske artister innen country.

 

«Favorittreisemål?»

–  Fredrikstad. Aldri vært i syden.

 

«Drømmereisemål?»

–  USA

 

«Favorittmåltid?»

–  Godt gjennomstekt biff med fløtegratinerte poteter, grønnsaker og peppersaus.

 

«Beskriv deg selv med 3 ord?»

–  Glad, snill, ærlig

 

«Hvilken kjendis, uansett kategori, ville du bedt ut på middag med og hvorfor?»

–  Øystein Sunde! Han har så mange artige melodier, svarer Jan Erik.

 

«Hvordan ser du på fremtiden din?»

–  Den blir bra den, sammen med kjæresten min. Vi er lykkelige sammen, svarer Jan Erik med et solid smil rundt munnen.

Jan Erik og kjæresten Anita. Foto: Kjell Arne Høviskeland

 

Intervjuer: Kjell Arne Høviskeland