Rettigheter: Grunnstønad – Synshjelpemidler – Lese og sekretærhjelp – Briller + mye mer
Kort om grunnstønad
Du eller barnet ditt kan ha rett til grunnstønad hvis du eller barnet har nødvendige ekstrautgifter som andre ikke har.
Hvem kan få?
Ekstrautgifter er utgifter du eller barnet ditt har fått på grunn av den medisinske tilstanden. Med medisinsk tilstand mener vi en varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse.
Ekstrautgiftene må vare i 2-3 år eller mer.
Hvis det ikke er mulig å sammenlikne med tidligere utgifter, vil NAV se på utgiftene som andre personer har til det samme formålet.
Grunnstønaden dekker ikke utgifter til medisiner.
Du må være medlem i folketrygden for å ha rett på stønaden. Hvis skaden eller sykdommen skyldes en godkjent yrkesskade eller yrkessykdom, gjelder egne regler.
HVA KAN DU FÅ STØTTE TIL?
Les mer om hva du kan få støtte til HER
Hvor mye kan du få?
Grunnstønad har 6 satser. Hvilken sats som er aktuell, avhenger av hvor store ekstrautgifter du eller barnet har.
Ekstrautgiftene må minst tilsvare sats 1, som er 686 kroner per måned.
Hvor lenge kan du få?
Det er ingen aldersgrense for å få grunnstønad.
Du får ikke dekket utgifter til transport hvis funksjonsevnen din blir nedsatt etter at du har fylt 70 år.
Behovet for stønaden kan endre seg, derfor kan NAV gi beskjed om at vi vil vurdere stønaden på nytt.
Når utbetales pengene?
Grunnstønaden blir utbetalt en gang per måned.
Stønaden til barn blir utbetalt til den bankkontoen som foreldrene eller vergen bestemmer. Kontoen kan være i navnet til en av foreldrene, vergen eller barnet.
For å registrere kontonummer til barn, må du fylle ut skjemaet melding om nytt bankkontonummer og sende det i posten til NAV.
Er du over 18 år, kan du endre kontonummeret på Ditt NAV.
Utbetalingsdatoer
I din utbetalingsoversikt kan du se den kommende utbetalingen din flere dager før utbetalingsdatoen.
Når på dagen pengene er på konto, vil variere fordi det er banken din som overfører pengene til deg. Utbetalingen kan derfor komme på kontoen din først på ettermiddagen eller kvelden.
Utbetalinger til barn
Du kan ringe NAV og få informasjon om utbetalinger som gjelder barnet ditt.
Er du over 18 år, kan du se utbetalinger i din utbetalingsoversikt.
Hvis du ikke har registrert et kontonummer på Ditt NAV, vil du få et utbetalingskort i posten et par dager etter den faste utbetalingsdatoen.
Vil du slippe å gå i banken med utbetalingskort, må du registrere et kontonummer på Ditt NAV, eller sende melding om kontonummeret ditt i posten.
Feriepenger
Det er ikke feriepenger på denne pengestøtten.
Skatt
Det blir ikke trukket skatt.
Meld fra om endringer
Hvis behovet for grunnstønad endrer seg, må du melde fra til NAV.
Du må også melde fra hvis du eller barnet ditt får endringer i helsetilstanden, eller hvis utgiftene endrer seg, eller hvis du planlegger å flytte eller oppholde deg i utlandet. Det kan ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV.
Søknad og dokumentasjon
Du søker på papir. I søknaden må du opplyse hvilken lege eller leger som behandler deg/barnet og legens adresse. Du trenger ikke sende inn legeopplysninger.
Det er viktig at du fyller ut alle aktuelle punkter i søknaden og legger ved all nødvendig dokumentasjon. Da blir saken din behandlet raskere Du får beskjed underveis i søknaden hvis du må dokumentere noen av opplysningene dine.
Syn – synshjelpemidler
Har du en varig synsnedsettelse kan du ha rett til hjelpemidler som kan bedre funksjonsevnen din.
Hvem kan få synshjelpemidler?
Har du varig (over to år) og vesentlig nedsatt syn, kan du ha rett til synshjelpemidler. Hjelpemidlet må være nødvendig og hensiktsmessig for at du skal
- få løst praktiske problemer i dagliglivet
- fungere i barnehage, grunnskole, videregående skole og som lærling
- bli i stand til å skaffe deg eller beholde arbeid, eller gjennomføre utdanning eller arbeidstrening
Alvorlige synsdefekter som redusert synsfelt, nedsatt kontrastsyn eller dårlig mørkesyn kan også gi rett til hjelpemidler.
Årsaken til nedsatt syn må diagnostiseres av øyelege. Du regnes som synshemmet eller svaksynt hvis synsevnen din er redusert til om lag 6/18 (0,33) eller dårligere. Med slik synsreduksjon vil du sannsynligvis ha problemer med å lese avisen på vanlig leseavstand. Du kan lese mer om retten til synshjelpemidler i vedlegg 7 til ftrl § 10-7 a, c, d samt annet og tredje ledd – Regler for særskilte hjelpemiddelgrupper (lovdata.no).
Muligheter og eksempler
Aktuelle tiltak for synshemmede kan være god nok og riktig belysning, innlæring av nye teknikker, bruk av hjelpemidler og alternative metoder for kommunikasjon (forsterke bruken av auditiv og taktil kommunikasjon).
Det finnes et stort spekter av hjelpemidler for deg med synsvansker. Hjelpemiddeldatabasen viser alle typer produkter som kan være aktuelle som hjelpemidler, uavhengig av om disse kan gis via det offentlige, eller om du må dekke utgiftene selv.
Noen eksempler på synshjelpemidler er:
- Svaksyntoptikk. Det finnes en rekke optiske hjelpemidler (luper, lupebriller, kikkerter, kikkertbriller etc) som du på visse vilkår kan få stønad til. Du kan få filterbriller hvis du er unormalt sterkt lysømfintlig.
- Spesialtilpasning av datautstyr. Det kan gis stønad til spesialtilpasning av datahjelpemidler, det vil si nødvendig spesialtilpasning av standard datautstyr for at en skal kunne nyttiggjøre seg eget, arbeidsgivers eller skolens datautstyr. Spesialtilpasning betyr å lage nye individuelle løsninger når vanlig tilpasning ikke er tilstrekkelig. Eksempler på spesialtilpasning kan være bruk av leselist, skjermleser og skjermstyring til syntetisk tale.
- Orienteringshjelpemidler
- Belysningshjelpemidler
- Hjelpemidler for skriving og lesing av punktskrift og daisyspillere
Småhjelpemidler
Det finnes også en del rimelige produkter i handel som er spesielt utviklet for personer med nedsatt syn. Hvis du fyller vilkårene for stønad til rimelige, spesialutviklede hjelpemidler kan du få utbetalt et tilskudd.
Førerhund
Førerhunder har fått opplæring i å hjelpe deg som er blind eller svært svaksynt til å ta deg frem innendørs og utendørs. Les mer om hvem som kan få førerhund.
Kurs
Er du synshemmet kan du få dekket utgifter til kurs som hjelper deg til å bli mer selvhjulpen i dagliglivet, for eksempel tilpasningskurs.
Lese- og sekretærhjelp
Du kan få lese- og sekretærhjelp hvis du er blind eller svaksynt, og når hjelpen er nødvendig for at du skal kunne utføre arbeidet ditt, gjennomføre utdanning eller delta på arbeidstrening som er relevant for deg. Du kan også få noe hjelp til organisasjonsarbeid og oppgaver i hverdagen.
Funksjonsassistanse i arbeidslivet
Funksjonsassistanse kan være aktuelt for deg som er blind eller svaksynt med ingen eller så liten synsevne at du er avhengig av assistanse for å forflytte deg. Det kan gjelde behov for assistanse på egen arbeidsplass og/eller ved forflytning til møter, på tjenestereiser mv.
Briller og kontaktlinser
Personer med gitte øyetilstander eller alvorlig sykdom/lidelse som går utover synet kan få støtte til briller eller kontaktlinser. Vi har flere ordninger for briller og kontaktlinser:
Irislinse
Støtte til apper/programvare
Folketrygden kan dekke utgifter til apper/programvare som installeres på privat nettbrett eller smarttelefon. Les mer om støtte til apper/programvare.
Hvordan søker du?
Har du et kortvarig (under to år) og midlertidig behov for hjelpemidler, må du søke dette gjennom kommunen. Det er kommunen som har ansvar for å låne ut hjelpemidler ved kortvarig behov.
Har du varig (mer enn to år) nedsatt funksjonsevne, har NAV Hjelpemiddelsentral ansvar for å låne ut hjelpemidler. Slik går du frem for å søke.
Nyttig å vite
Leter du etter praktisk informasjon om hjelpemidler? Vi har laget en side hvor du finner informasjon om blant annet
- utlevering og tilbakelevering
- montering og demontering
- opplæring
- reparasjon og vedlikehold
- forsikring
- rammeavtaler
Fagstoff
På temasidene om syn i Kunnskapsbanken finner du artikler, foredrag, e-læringskurs, opplæringsvideoer, sjekklister m.m.
du finner søknadsskjema HER
oppdatert 22.07.22